Viito – suomalaisen viittomakielen vapaa sanakirja

viito-cover-7

[1]

Viito on suomalaisen viittomakielen kuvasanakirja Sailfish OS -alustalle. Kirjoitin sen alun perin tukemaan omaa viittomakielen opiskeluani. Samalla vaivalla valmiin sovelluksen jakaa muillekin, joten julkaisin sen ilmaiseksi Jollan sovelluskaupassa. Ilmeisesti joku muukin on tällaista sovellusta kaivannut, sillä tällä hetkellä Viitolla on yli 500 aktiivista asennusta ja paljon positiivisia käyttäjäarvioita.

Ominaisuudet

  • Selaa kuvia luokittain
  • Nopea hakutoiminto
  • Toimii täysin offline tilassa
  • Tehosta opiskelua piilottamalla viittomien käännökset
  • Lähdekoodi avoin ja kuvamateriaali vapaa

Perustuu monen työpanokselle

Viittomakieltä opiskellessani korvaamaton apu oli Aki Niemen Viito Maemo 5 -alustalle. Olin tylsillä bussimatkoilla kahlannut sen läpi jo ennen alkeiskurssia, minkä vuoksi uusien viittomien oppiminen kävi vauhdilla. Vaihdettuani Jollaan jäin kaipaamaan sanakirjaa. Loistava tekosyy opetella tekemään kännykkäsovellus! Riemukseni Niemi oli julkaissut alkuperäisen Viiton GPL-lisenssillä, joten otin pohjaksi sen käyttämän viittomatietokannan. Kiitokset Akille! Loin tietokannalle käyttöliittymän, ja ensimmäinen Viito Sailfishille oli valmis.

Sovelluksen viittomakuvat ovat osa Papunetin avointa kuvapankkia piirtäjinään Elina Vanninen ja Kalevi Puistolinna. Logon kädet on piirtänyt Chileläinen Maty Carlota. Sekä viittomakuvitus että logon pohjana ollut piirros on julkaistu Creative Commons -lisenssillä.

Viito on oiva esimerkki siitä, miten avoin lähdekoodi ja remiksaukseen kannustava copyleft-lisensointi mahdollistavat ketterän sovelluskehityksen.

Viito-kuvake


  1. Piirros: Kalevi Puistolinna (CC-BY-NC-SA) ↩︎