#deletefacebook – askel kerrallaan

Facebookista luopuminen houkuttaa, mutta ei ole helppoa. Keventäminen on hyvä kompromissi.

#deletefacebook – askel kerrallaan

Viime viikonloppuna julki tullut Facebook-sovellusten väärinkäyttö poliittiseen manipulointiin käynnisti jälleen keskustelun palvelun pimeistä puolista. En liene ainut joka fantasioi tämän käyttäjiensä datalla tuottonsa tekevän somejätin palveluista luopumisesta. Mutta onhan se vaikeaa.

Vaikka syitä luopumiseen olisi kuinka pitkä lista, olemme niin riippuvaisia ettei se välttämättä käytännössä onnistu. Enkä tarkoita pelkästään psykologista addiktiota, vaan esimerkiksi palveluun juurtuneita harraste- ja keskusteluryhmiä, joihin ei ilman pääse osallistumaan.

Jos joitain Facebookin toimintoja pitää itselle hyödyllisenä, ei siitä välttämättä kannata luopua. Keventämällä voi päästä hyvään kompromissiin. Tässä pari keinoa siihen.

1. Korvaa kännykkäsovellukset

Eniten tietoja ilmeisesti vuotaa Facebook ja Messenger -sovelluksista. Huhutusta salakuuntelusta ei ole uskottavaa näyttöä, mutta kuka hullu sellaiseen ryhtyisikään, kun esimerkiksi sijainti ja kontaktit kertovat käyttäjästä (lue: tuotteesta) paljon enemmän. En ole virallisia sovelluksia koskaan käyttänyt, mutta kuulemani ja lukemani perusteella ne ovat lähinnä takkuilevia ja virtasyöppöjä vakoiluohjelmia.

Ratkaisuehdotus: Korvaa virallinen Facebook-sovellus vähemmän tietojasi vuotavalla vapaalla vaihtoehdolla, kuten Sailbook Sailfishille tai Face Slim Androidille. Poista Messenger. Viestittelyyn sinulla varmasti on jo käytössäsi parempia keinoja, kuten Telegram tai Matrix.

2. Säädä edes tärkeimmät asetukset

#deletefacebook-liikehdinnän käynnistäneen tietojenkeruun uhrit olisivat voineet estää tapahtuneen yksityisyysasetuksiaan viilaamalla. Kaikkia Facebook-asetuksia ei välttämättä tarvitse kahlata läpi (vaikkei sekään varmaan pahitteeksi olisi), kun muutamalla tärkeällä muutoksella voi parantaa tietoturvaansa huomattavasti.

Ratkaisuehdotus: Hyvät ja ajantasaiset pikaohjeet asetusten viilaamiseen löytyvät esimerkiksi tämän Ylen jutun lopusta.

3. Päätä itse mitä luet

Faboa voi päätyä kuin huomaamattaan käyttämään uutis- tai blogikeräimen asemassa. Feedi täyttyy kuin itsestään kiinnostavan oloisista artikkeleista. Tässä päädytään kuitenkin tuntemattomien algoritmien armoille. Niiden on todettu aiheuttavan mm. kuplautumista ja poliittista polarisoitumista, ja loppupeleissä näkemäämme ohjaavat mainostajien ja Facebookin taloudelliset intressit – ja toisinaan ihan vaan hämärät manipulointi-ihmiskokeet. Tämä ei ole leikin asia, vaan uhka demokratialle.

Ratkaisuehdotus: Kerää aktiivisesti seuraamasi sivustot ja sisällöt kuten uutiset, blogit ja podcastit syötteenkeräimeen. Hakemalla löytyy useita hyviä vaihtoehtoja. Eniten keräimestä saa irti, jos sitä voi käyttää kaikilla laitteilla, joten kannattaa valita web-pohjainen ratkaisu. Jos tarjolla on tämän päälle mobiilisovellus, niin aina parempi. Mistä kaikesta sisällöstä sitten on saatavilla RSS- tai Atom-syöte? Saatat yllättyä kuinka suuresta osasta; eikä tämäkään blogi ole poikkeus.

Johtopäätös

Facebookista lähteminen ei välttämättä tunnu hyvältä ratkaisulta vaikka mieli tekisikin. Keventäminen tarjoaa molempien vaihtoehtojen parempia puolia: aikaa säästyy, ja yksityisyys ja kontrolli omaan sisällönkulutukseen paranevat ilman että jää paitsi palvelun hyödyllisistä puolista.

Kuten kaikessa kuluttamisessa, tässäkin piilee vaikuttamisaspekti: Mitä enemmän Facebookia käytät, sitä enemmän mainostuloja sille kertyy ja sitä suurempi syy kavereillasikin on sitä käyttää. Jokainen Facebookilta saamatta jäänyt mainoseuro horjuttaa osaltaan sen monopolia ja tekee tilaa paremmille vaihtoehdoille.