Työn alla: Villiyrttiäppi
Päätin tehdä mobiilisovelluksen villiyrttitietouden levittämiseksi ja oman harrastukseni tueksi.
Joitain vuosia sitten isäni hehkutti kuusenpihkavoiteen auttaneen pitkäaikaisiin iho-oireisiin hämmentävän hyvin. Suhtauduin epäluuloisesti, mutta päädyin silti lueskelemaan pihkan rohtokäytöstä. "Nopeuttaa haavojen paranemista... selektiivisesti antimikrobinen erityisesti haitallisia bakteereja vastaan... antifungaalisia vaikutuksia..." On otettu jopa käyttöön sairaaloissa huonepintojen desinfiointiin!
Olin saanut sytykkeen ensimmäiselle villiyrttilääkekokeilulleni. Se oli vain pieni kuusesta irronnut pihkan palanen puoliksi liuotettuna öljytilkkaan, jonka sekaan oli survottu piharatamonlehti. Mutta se oli alku innostukselle, jonka myötä olen päätynyt käyttämään villiyrttejä monipuolisesti mausteina, ruokana, ravintolisinä ja rohtoina.
Erityisesti rohtokäytöstä mainittaessa kohtaan samankaltaista epäluuloa, jota itselläni oli. Kriittisen ajattelun tärkeys on tullut minulle tohtorikoulutettavana tutuksi. Ja erityisen tärkeää se onkin, kun joku maallikko, kuten minä, puhuu jonkinmoisesta lääkitsemisestä. Mainittakoon varoittavana esimerkkinä älykkönä ja Applen perustajana tunnettu Steve Jobs, joka luotti syövän hoidossa enemmän mehudieettiin kuin koululääketieteeseen. Moni asiantuntijakaan silti tuskin kiistää kasvien käytön potentiaalia muun lääketieteellisen hoidon tukena. Onhan suuri osa nykylääkkeidenkin vaikuttavista aineista synteettisiä versioita yhdisteistä, jotka on alun perin löydetty kasveista.
Kokemukseni perusteella jotkin yrttirohdot soveltuvat erinomaisesti ainakin pienten haavojen ja muutamien iho-oireiden hoitoon, yskään ja joihinkin ruuansulatuselimistön vaivoihin. Virossa kuulemma lääkäri saattaa määrätä tavanomaisen lääkekuurin tueksi vaikkapa jonkinlaisen yrttiteesekoituksen. Tällaisen yrttitietouden lisäämiseksi ja oman hortoiluharrastuksen tueksi aloin viime vuonna suunnittelemaan mobiilisovelluksen tekemistä. Nyt kasassa alkaa jo olemaan jokseenkin käyttökelpoinen sovellus.
Jo aivan hortoiluharrastuksen alkuajoilta pääasiallinen tietolähteeni on ollut Ammatti-instituutti Iisakin hallinnoiman Yrttitarha-projektin upea tuotos yrttitarha.fi. Vuonna 2000 päättyneen projektin kattava sivusto ei korkeasta iästään johtuen taivu kovin hyvin mobiiliselaimeen. Minulle onneksi ystävällisesti myönnettiin lupa tehdä ja julkaista sivuston sisällön pohjalta tämä työstämäni äppi.
Sovellus kulkee tällä hetkellä työnimellä Yrttipiha ja se tullaan julkaisemaan vapaana ohjelmistona Sailfish OS:lle todennäköisesti lähikuukausina. Aluksi mukana tulee olemaan rajattu määrä yrttejä kaikki yrttitarhan jopa 130 yrtistä kuvineen ja tietoineen, sekä yksinkertainen hakutoiminto. Myöhemmissä versioissa mukaan tulee oirehaku ja mahdollisesti muuta sivuston materiaalia kuten keräys- ja viljelyohjeita, sekä reseptejä. Suunnitelmissani ei ole julkaista sovellusta muille alustoille.
Ennen julkaisua sovellukselle tarvitaan vielä kuvake! Voit auttaa suunnittelemalla sellaisen, ja antamalla luvan sen käyttöön Creative Commons- tai jollain muulla avoimen koodin projektiin soveltuvalla lisenssillä. Kuvakkeen olisi hyvä jossain määrin noudattaa Sailfish-kuvaketyyliä. Kiitos avusta!
PÄIVITYS 23.8.2018: Sovellus alkaa olemaan kuvaketta ja tietoja-sivua vaille valmis julkaistavaksi. Se tulee näillä näkymin ennakkotiedoista poiketen sisältämään kaikki Yrttitarhan yrtit heti ensimmäisestä versiosta alkaen.
PÄIVITYS 30.8.2018: Yrttipiha-sovellus on julkaistu Jolla-sovelluskaupassa.